1 Ekim 2017 Pazar

BES Bireysel Emeklilik Nedir

BES yani 2017 yılı itibariyle bireysel emeklilik sistemi zorunlu olarak devlet tarafından işçilerin yapıldığı birikim sistemidir. Yıllardır hayatımızda olmasına rağmen, son birkaç yıl içerisinde kendisine basında ve bankalarda daha fazla yer bulma şansına sahip olan bireysel emeklilik sistemi, bunu devlet tarafından desteklenmesine borçludur. İlk etapta bu sistemin işleyişine bakalım. Sistem, adından da anlaşılacağı gibi, kişilerin gündelik hayattan yapmış oldukları tasarruf etmeleri ile birlikte, kendi işlerinin dışında özel bir kurum üzerinden emekli olmaları anlamına gelmektedir.
Yıllardır var olan bu hizmet için, her ay düzenli olarak aidat ödemelerinde devlet tarafından da kişilere destek sağlanmaktadır. Bunun için bireylerin bankalara giderek bir emeklilik hesabı açtırmaları gerekmektedir. Açtırılacak olan bu hesapta, minimum yatırım tutarları bulunmaktadır. Yatırım tutarları, şuan resmi verilere bakıldığı zaman en az 80 Lira ile sınırlandırılmıştır. Üst sınır ise, bankaların tercihlerine ve çalışma koşullarına göre belirlenmektedir.
BES Bireysel Emeklilik Şartları
Bireysel emeklilik sistemi hesabı açtıranlar için, örnek bir hesaplama yapacak olursak; aylık ödenecek aidatların 100 Lira olduğunu varsayalım. Her ay düzenli bir şekilde yatıracağınız aidatınız ile birlikte, yıllık ödemeniz 1200 Türk Lirası olacaktır. Bu, sizin yatırmış olduğunuz ana paradır. Bununla birlikte, her ay devletten almış olduğunuz %25 katkıyı da hesaplayacak olursak, aylık 25 Türk Lirası, yıllık ise 300 Liralık bir destek aldığınızı söyleyebiliriz. Böylelikle, bir yılın sonunda yapmış olduğunuz toplam birikim 1500 Türk Lirası olacaktır.
Görüleceği üzere, aylık 100 Türk Lirası tasarruf yaparak bireysel emeklilik sistemine kayıt olan kişiler, her yıl 3 aylık bir devlet desteği almış olacaklar. Devletten alınan destekler ile birlikte biriken paranız, ilerleyen dönemlerde peşin bir şekilde çekilebileceği gibi, aylık maaş şeklinde de sizlere sunulacaktır. Aynı zamanda, bankada bulunan hesabınızı bir emtia kaynağına bağlayarak, değer artışı olmasını da sağlayabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder